اولین خانه محیط زیست در سرای محله‌های تهران راه‌اندازی شد

افتتاحیه خانه محیط زیست - دروازه تهران - اولین خانه محیط زیست در سرای محله‌های تهران راه‌اندازی شد

دغدغه مشترک میان مدیریت شهری و شهروندان است

نخستین خانه محیط زیست سرای محله‌های تهران در هفته زمین پاک ششم اردیبهشت ماه در سرای محله صادقیه با حضور مسئولان شهری تهران افتتاح شد.

به گزارش روابط عمومی دبیرخانه ستاد راهبری مرکزی ساماندهی مشارکت‌های اجتماعی در محلات شهر تهران (مدیریت محله)، مراسم افتتاح نخستین خانه محیط زیست شهرداری در هفته زمین پاک امروز در سرای محله صادقیه با حضور محمدرضا جوادی یگانه معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، مهدی شیرزاد رئیس ستاد مدیریت محله شهر تهران، زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، سید آرش حسینی میلانی، رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران و شینا انصاری مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران برگزار شد.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در این مراسم گفت: امروز زمان آن رسیده که موضوعات محیط زیستی در کلان شهر تهران به دغدغه و مسئله اصلی مردم تبدیل شود. مسائل محیط زیستی فرصتی است تا حفظ و نگهداشت و ارتقا شاخص‌های سبز کلان‌شهر تهران به دغدغه مشترکی میان مدیریت شهری و شهروندان تبدیل شود.

او با تأکید بر اینکه در جهان امروز باید قطع یک درخت به دغدغه‌ای عمومی تبدیل شود تا فرصت از بروز آسیب‌های حوزه محیط زیست گرفته شود، افزود: اگر شهر مسئله و دغدغه مردم شود بی شک شاهد خواهیم بود که حساسیت نگهداشت پایتخت در میان مردم افزایش یابد تا شهر سالم‌تری داشته باشیم.

جوادی یگانه افتتاح نخستین خانه محیط زیست شهرداری در هفته زمین پاک را فرصتی برای پیوند خوردن شهروندان با کوچک‌ترین واحد مدیریت محلی که سرای محله است دانست و گفت: با این نگاه و رویکرد اداره شهر به سمت تحقق شهر اجتماعی پیش می‌رود.

افتتاحیه خانه محیط زیست - دروازه تهران - اولین خانه محیط زیست در سرای محله‌های تهران راه‌اندازی شد

جوادی یگانه درباره افتتاح این پروژه گفت: همان طور که بیان شد، مسئله محیط زیست در مدیریت شهری سبب می‌شود که مردم را به شهرداری تهران پیوند بزند، ایجاد احساس مسئولیت‌پذیری مردم در حفظ و نگهداری از محیط زیست بسیار مهم و قابل توجه است، اینکه قطع یک درخت یا از بین بردن یک گیاه در مردم احساس مسئولیت ایجاد کند.

آیین نامه خانه محیط زیست تا هفته آینده ابلاغ خواهد شد

در ادامه این مراسم مهدی شیرزاد، رئیس دبیرخانه ستاد راهبری مرکزی ساماندهی مشارکت‌های اجتماعی در محلات شهر تهران با اشاره به تغییر روند فعالیت‌های معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران در دوره مدیریت فعلی گفت: یکی از تصاویر ناصوابی که از معاونت اجتماعی در سطح مناطق شکل گرفته بود محدود کردن کارکردهای این معاونت به برگزاری مراسمات ملی و مذهبی بود. در این دوره یکی از مهم‌ترین اهدافی که در ستاد مدیریت محلات دنبال کردیم این است که تلاش کنیم در سطح محلات شهر تهران سرای محلات را درگیر موضوعات توسعه در سطح محلی کنیم.

وی ادامه داد: ما به دنبال این بودیم که با سایر بخش‌های شهرداری تهران همکاری داشته باشیم. به این صورت که معاونت اجتماعی یک جزیره مجزا نباشد و سایر بخش‌های شهرداری هم نگاه اجتماعی به موضوعات شهری داشته باشند. اولین تجربه ما خانه‌های دوام و ایمنی بود. دومین تجربه ما خانه‌های محیط‌زیست است که با همکاری اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران انجام شد.

وی با بیان اینکه آیین‌نامه خانه محیط زیست تا هفته آینده ابلاغ خواهد شد، گفت: این آیین‌نامه به مناطق ۲۲ گانه ابلاغ خواهد شد و هر منطقه یک خانه محیط زیست با توجه به ظرفیت‌های محیط زیستی منطقه خواهد داشت.

خانه‌های محیط زیست در تمامی محلات پایتخت راه‌اندازی شود

در ادامه این مراسم، رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران گفت: ایجاد خانه محیط زیست از جمله طرح‌های کوچک مقیاس محله‌ای است که به خوبی می‌تواند ارتباط بین شهروندان با شهرداری را به عنوان یک نهاد اجتماعی و در راستای اهداف محیط زیستی مدیریت شهری برقرار کند.

صدراعظم نوری افزود: بحث سرای محله بسیار مورد توجه است چون به عنوان سلول کوچکی در محله است که به راحتی می‌تواند با مردم ارتباط برقرار کرده، تعامل و تبادل داشته باشد و خدمات مناسب با نیازهای شهروندان ارائه دهد.

وی با بیان اینکه جای خانه محیط زیست در مجموعه سراهای محله خالی بود ابراز امیدواری کرد: با اقدام مؤثر و موفق، به سرعت در تمامی محلات شهر تهران، خانه‌های محیط زیست راه اندازی شود.

افتتاحیه خانه محیط زیست - دروازه تهران - اولین خانه محیط زیست در سرای محله‌های تهران راه‌اندازی شد

رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه، پایتخت به بیش از یک خانه محیط زیست در هر منطقه نیاز دارد، گفت: باید شرایطی فراهم شود تا حد امکان در هر محله بیش از یک خانه محیط زیست ایجاد شود.

صدراعظم نوری گفت: خانه‌های محیط زیست می‌توانند در جهت عملیاتی کردن پروژه‌های بزرگ اقدام کنند و معتقدم این خانه‌ها باید به مردم آموزش دهند، فرهنگ‌سازی کنند و از مشارکت شهروندان جهت تحقق اهداف موردنظر بهره ببرند.

به گفته این عضو شورای شهر تهران، یک تجربه موفق در این خصوص خانه‌های سلامت است که به صورت شبکه‌های مویرگی در سطح شهر تهران پراکنده شده‌اند و با همه مردم در ارتباط هستند. این گونه تجارب باید تکرار و توسعه یابد.

وی گفت: باید برنامه‌ریزی‌ها به گونه‌ای باشد که ارتباطات واقعی شکل بگیرد یعنی در محله همه مردم با خانه محیط زیست محله در تعامل باشد. در این زمینه شورای اسلامی شهر تهران نیز حمایت و همکاری تام دارد تا این‌گونه اقدامات با سرعت بیشتری در سطح مناطق ٢٢گانه گسترش یابد.

افزایش مشارکت‌های مردمی در خانه‌های محیط زیست محلی تهران

در ادامه این مراسم، رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت: خانه‌‎های محیط زیست در کنار ساختار شورایاری‌ها در محلات، می‌توانند موجب افزایش مشارکت شهروندان شوند.

سید آرش حسینی میلانی گفت: یکی از مهم‌ترین بخش‌های این طرح، تفکیک پسماند از مبدأ است که جز با مشارکت شهروندان محقق نمی‌شود. به‌طوری که اگر در حال حاضر درصد تفکیک قابل قبول هشت درصد است، در افق طرح این میزان باید تا پنج برابر دیگر افزایش یابد.

سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینکه تهران شهری است با انواع بافت‌ها و خصوصیات مختلف شهری، تصریح کرد: برای تحقق اهداف محیط زیستی در پایتخت نقش خانه‌های محیط زیست بسیار حائز اهمیت است.

وی با اشاره به اینکه هر منطقه متناسب با شرایط جغرافیایی خود باید عمل کند، گفت: خانه محیط زیست محل مناسبی برای گفتمان و فعالیت‌های داوطلبانه خواهد بود. به‌طور مثال در خصوص جانوران موذی، می‌توان با مشارکت مردم، سریع‌تر این مسئله را ساماندهی کرد.

نقش کلیدی رفتارهای شهروندی بر بهبود و یا تخریب محیط زیست

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران نیز با اشاره به نقش خانه‌های محیط زیست بر ارتقاء اثربخشی مشارکت شهروندان در موضوعات محیط زیستی خواستار تداوم حمایت اعضای شورای اسلامی شهر از توسعه و گسترش خانه‌های محیط زیست در سطح سرای محلات شد.

شینا انصاری افزود: کنشگری در عرصه حساس کنونی محیط‌زیست می‌تواند در صورت سازماندهی مناسب اقدامات، ارتقای سطح مطالبات و مشارکت‌های مردمی در عرصه حفاظت از محیط ‌زیست، هوشیاری در کنش‌های جمعی، اتکا به جریانات اصیل از جانب کنشگران محیط ‌زیست، امکان بهره‌گیری بیشتر از ظرفیت‌های موجود برای پرسشگری، بالا رفتن مداخلات در تصمیم‌گیری‌ها و اثربخشی فعالیت‌ها را در پی داشته باشد.

افتتاحیه خانه محیط زیست - دروازه تهران - اولین خانه محیط زیست در سرای محله‌های تهران راه‌اندازی شد

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار افزود: نگاه به موضوعات محیط‌زیست شهری به عنوان یک موضوع اجتماعی و فرهنگی و فراهم آمدن فضایی برای مشارکت، حضور آگاهانه، داوطلبانه و مؤثر شهروندان در عرصه‌های مختلف همواره یکی از مهم‌ترین اهداف مدیریت شهری هست و با توجه به نقش کلیدی رفتارهای شهروندی در بهبود یا تخریب محیط‌زیست، مشارکت داوطلبانه، آگاهانه و حداکثری شهروندان در بستری پایدار در ساختار محلات می‌تواند در بهبود وضعیت محیط زیست شهری و ارتقای توسعه پایدار کمک کند.

وی اظهار کرد: کانون‌های محیط زیست شهر تهران اقدامات تأثیرگذاری را در سال‌های اخیر به صورت داوطلبانه به مرحله اجرا در آوردند، ولی برای کارآمدی هر چه بیشتر، تقویت هویت و استقلال و افزایش اثربخشی آن‌ها، فرآیند تدریجی تبدیل شدن کانون‌های محیط زیست محلات به خانه‌های محیط زیست در دستور کار قرار گرفته است که امیدواریم با تداوم حمایت شورای اسلامی شهر و مدیریت شهری و توسعه و ارتقای فعالیت‌های محیط زیستی در خانه‌های محیط زیستی شاهد بهبود کیفیت محیط زیست و مهم‌تر از آن جلب مشارکت‌های مردمی در این حوزه باشیم.

۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ – روزنامه چندرسانه‌ای دروازه تهران

از میان خبرها: زباله‌های الکترونیکی بازیافت می‌شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.