چهارمین دوره جایزه داستان تهران برگزیدگان خود را شناخت – دروازه تهران
- 01 دی 1399
- دروازه تهران
- یک نظر
از میان راویان شهر
باربد اعلایی
شامگاه یکشنبه، ۳۰ آذر، مصادف با شب یلدا، چهارمین دوره جایزه داستان تهران برگزیدگان خود را شناخت. جایزه تهران سال ۱۳۹۳ بنیان گذاشته شد. هدف آن حمایت از نوشته شدن داستان درباره شهر تهران عنوان شد. این جایزه که هر دو سال یک بار برگزار میشود، بزرگترین جایزه تک داستان در سطح کشور است. مراسم اختتامیه این دوره به شکل مجازی برگزار شد و اجرای آن به عهده سروش صحت بود. صحت متن نوشته شده روی لوح تقدیر برگزیدگان را خواند که نوشته شده است: «شهر به آدمهایش زنده است و آدمها به داستان. شهری که داستان ندارد شهر سوت و کوری است. شهر آدمهای گم و خالی است. شما که داستان این شهر را نوشتهاید انگار که این شهر را از نو ساختهاید. خیابانهایش را ساختهاید. آدمهایش را ساختهاید. شما که به این شهر زندگی دادهاید شایسته تقدیر هستید.» دبیری این دوره جشنواره به عهده محمد طلوعی بود. داوری مرحله نهایی جایزه را ناهید طباطبائی، بهناز علیپور گسکری، علی خدایی، مهدی یزدانیخرم و آرش صادقبیگی انجام دادند. در مجموع هزار و ۱۳۷ داستان تا پایان تابستان ۱۳۹۹ به دبیرخانه جشنواره رسید که در مرحله اول داوری ۴۵ داستان برای مرحله نهایی انتخاب شدند. چهارمین دوره این جایزه با یادی از اصغرعبداللهی داستاننویس و فیلمنامه نویس پیشکسوت کشور برگزار شد. دوره اول این جایزه به تقدیر از قاسم هاشمینژاد اختصاص داشت و دور دوم احمدرضا احمدی قدردانی شد اما در دور سوم از نویسندهای تقدیر نشد. امسال این جایزه با همکاری مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران، مجله ناداستان، مجله سان و موسسه همشهری برگزار شد.
برگزیدگان چهارمین دوره
برندگان دوره چهارم جشنواره به ترتیب سمیه سیدیان، نفیسه نصیران و حمید کاظمزاده بودهاند. علاوه بر لوح تقدیر و تندیس، نفر اول ۱۵ میلیون تومان، دوم ۱۰ میلیون و سوم ۵ میلیون تومان جایزه نقدی دریافت کردند. همچنین هیات داوران از سهند ابراهیمی، معصومه قدردان، بیژن اعرابی، نیکزاد نورپناه، منیژه دادکریم، هاجر رزم پا، پژند سلیمانی و امیر محمد دهقان نیز تقدیر کرد و به این افراد مبلغ یک میلیون تومان جایزه نقدی اهدا شد.
تهرانی که داستان نشده است
محمد طلوعی دبیر جشنواره اعتقاد دارد که داستانهای تهران آنگونه که باید روایت نشدهاند. او مثال از شهر نیویورک میزند که همچون تهران قدمتی ۲۰۰ ساله دارد اما حجم داستانهایی که درباره این شهر روایت شده با داستانهایی که درباره تهران نوشته شده قابل مقایسه نیست. طلوعی درباره این جایزه به سایت شهر گفته است: «جایزه تهران بزرگترین جایزه تک داستان کشور است. از شرطهای جشنواره این بود که این داستانها قبلاً جایی منتشر نشده و حداکثر پنج هزار کلمه باشند. برای همین خیلی از نویسندگان یک سال وقت میگذارند و برای جایزه تهران داستان مینویسند.» طلوعی گفته است که آثار برگزیده هر چهار دوره این جشنواره قرار است در کتابی منتشر شوند.
۱ دی ۱۳۹۹ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران