خیز بلند کرونا در تهران بعد از تعطیلات نوروزی
- 14 فروردین 1400
- دروازه تهران
- یک نظر

افزایش ۵۲ درصدی مرگ و میرها در پایتخت
زهرا داستانی
تعطیلات نوروز به پایان رسیده و آمار مبتلایان به کرونا در حال افزایش است. به نظر میآید تهران با بیشترین آمار مسافران خروجی روزهای تلخی را از نظر تعداد مبتلایان و فوتیهای کرونایی در پیش خواهد داشت.
اولین هفته پس از تعطیلات نوروزی در ایران آغاز شده اما تهران همچنان در انتظار بازگشت مسافران نوروزی خود است. علیرغم آنکه متروی تهران اولین روز کاری پس از تعطیلات را با ازدحام مسافران آغاز کرده اما همچنان وضعیت ترافیکی خیابانها نشان میدهد بخشی از جمعیت ساکن در تهران به این شهر بازنگشتهاند. بر اساس آماری که سامانههای حملونقل هوشمند مرکز مدیریت اطلاعات راهها و حمل و نقل جادهای منتشر کرده تهران بیشترین مسافر را در تعطیلات نوروز روانه دیگر استانها کرده است. از ابتدای سفرهای نوروزی یعنی ۲۰ اسفندماه سال ۹۹ تا نهم فروردین ماه ۱۴۰۰، در مجموع در طول این دوره خروج بیش از ۳ میلیون و ۸۳۲ هزار وسیله نقلیه از تهران و البرز به ثبت رسیده است.
البته در همین بازه زمانی استانهای تهران و البرز نیز میزبان بیش از ۲ میلیون و ۹۳۳ هزار وسیله نقلیه از دیگر استانهای کشور بودهاند اما نتوانستهاند گوی سبقت ورود مسافر را از استان گیلان و مازندران بربایند. با این حال ورود و خروج وسایل نقلیه از استانهای تهران و البرز در نوروز ۱۴۰۰ با افزایش ۷۰ درصدی نسبت به سال گذشته روبهرو بوده است. سال گذشته پروتکلهای بهداشتی و قوانین منع عبور و مرور خیلی جدیتر از سوی مردم و مسئولان دنبال شد. حالا اعداد و ارقام نشان میدهد نتیجه افزایش مسافران ورودی و خروجی بالا رفتن شمار مبتلایان به بیماری کرونا در تهران بوده است.
آمار مبتلایان و فوتیهای کرونایی تهران پس از سفرهای نوروزی
به گفته علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران، نتیجه مسافرتهای نوروزی تهرانیها خود را در هفته دوم فروردین ماه نشان داده است. او گفته: «در همه شاخصها آمارهای مربوط بیماری کرونا به شکل چشمگیری در تهران افزایش داشته است.» به گفته زالی، بیشترین میزان مرگ و میر تهرانیها در دو هفته اول فروردین مربوط به روزهای هشتم، نهم و دوازدهم و بالاترین میزان بستری نیز به روزهای ۱۲ و ۱۳ فروردین ماه اختصاص دارد.
همچنین فرمانده عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران، در نخستین روز بعد از تعطیلات اعلام کرده که «بیشترین میزان مراجعین سرپایی نیز مربوط به سه روز اخیر بوده که برای اولین بار نسبت به سه ماه گذشته در این حوزه رکوردشکنی اتفاق افتاده است.»
زالی گفته است: «در اسلامشهر، بهارستان، شرق و مرکز تهران بالاترین میزان مرگ و میر مبتلایان به کووید ۱۹ در هفته دوم فروردین به ثبت رسیده است. همچنین پاکدشت، مرکز و بخشهایی از شمال تهران با افزایش چشمگیر مراجعین سرپایی نسبت به سایر مراکز روبهرو بودهایم.»
سالمندان؛ قربانیان کرونا
به گفته زالی، افراد مسن همچنان قربانیان اصلی کرونا ویروس جدید هستند. عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در تعطیلات نوروزی و افزایش مسافرتها در این ایام جان افراد مسن را بیش از گذشته به خطر انداخته است. بر اساس اعلام فرمانده ستاد مدیریت و مقابله با کرونا استان تهران، در طول ۱۳ روز تعطیلات نوروزی ۴۳ درصد مراجعین بستری بیمارستانها و ۷۰ درصد مرگ و میرها در استان تهران کماکان از افراد مسن بودهاند.
افزایش ۵۲ درصدی فوتیهای کرونایی تهران
حالا شمار بیماران کرونایی بستری شده در بیمارستانهای تهران به ۳۷۱۲ نفر تا روز شنبه ۱۴ فروردین ماه ۱۴۰۰ رسیده است. آماری که به گفته فرمانده ستاد مدیریت و مقابله با کرونا در تهران در طول پنج ماه اخیر بیسابقه بوده است.
انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران میزان افزایش شمار بیماران کرونایی بستری در تهران را از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان روز سیزدهم فروردین ۷۵.۵ درصد اعلام کرده است. به گفته او، شمار مراجعین سرپایی در این مدت ۶۶.۶ درصد رشد داشته و آمار فوتیهای کرونایی در تهران با ۵۲ درصد افزایش روبهرو بوده است.
اما پیشبینیهای کارشناسان درباره روند ابتلا و مرگ و میرهای کرونایی در روزهای آتی حکایت از خیز بیشتر آمارها در تهران دارد. زالی، فرمانده عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران گفته است با باز شدن مطبها در روزهای آینده در تهران باید منتظر افزایش چشمگیر آمار مبتلایان به بیماری کرونا باشیم.
شیب تند ابتلا به کرونا در ایران
اما افزایش آمار مبتلایان به کووید ۱۹ در تعطیلات نوروزی تنها مختص به تهران نیست. آمار مبتلایان و فوتیها در کل کشور روند افزایشی را در پیش گرفته است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از ۱۳ تا ۱۴ فروردین ۱۱ هزار و ۴۲۰ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شده که یک هزار و ۶۰ نفر از آنها بستری شدهاند.
بنا بر اظهارات سخنگوی وزارت بهداشت، نمودار مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در کلیه استانهای کشور، به جز استان خوزستان دارای روندی افزایشی است و تعداد روزانه بیمارانی که در بیمارستانها بستری میشوند نسبت به موج پیشین بیماری در کشور بیشتر است.
چه کسی مقصر است مردم یا مسئولان؟
مجموعه آمارها و گزارشهای منتشر شده از مبتلایان و فوتیها در کشور سبب شده تا بسیاری بر این عقیده باشند که کشور در آستانه موج چهارم کرونا قرار گرفته است. آنها این موضوع را ناشی از کاهش چشمگیر عمل به توصیههای بهداشتی، سفرهای نورزی، برگزاری مراسمهای عروسی و عزا و البته شیوع نسخه جهشیافته ویروس کرونا میدانند.
اما انگشت اتهام گسترده شدن ویروس جهشیافته کرونا در کشور بیش از همه به سمت مسافران نوروزی نشانه رفته است. مسافرانی که علیرغم هشدارها و توصیههای پزشکان و کادر درمان راهی استانهایی شدند که ورود به آنها مجاز بوده است. گروهی از کارشناسان هم مسئولان و تصمیمگیرندگان را متهم اصلی ورود کشور به موج جدید بیماری میدانند. حمید سوری، رئیس تیم واکنش سریع کووید ۱۹ در کشور معتقد است شرایط موجود نتیجه سیاستهای متناقض مدیران در مدیریت کرونا است. او گفته در ایام نوروز هماهنگیهای کافی برای تصمیمگیریها با متخصصین حوزه سلامت و وزارت بهداشت انجام نشده و در صورت تداوم میتواند منجر به بیاعتمادی مردم به سیاستها و تصمیمگیریها شود.
با این وجود شواهد و آمارها نشان میدهد که کرونا کام ایرانیان را که بعد از شیرینیهای نوروز در روزهای آینده تلخ خواهد کرد. باید دید مدیران و تصمیمگیران کشور برای مهار موج چهارم چه راهکاری را در پیش خواهند گرفت؟
۱۴ فروردین ۱۴۰۰ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران
از میان خبرها: بازگشایی مدارس تهران و نگرانی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در پایتخت