در آرامستان ارامنه دولاب چه میگذرد؟
- 15 دی 1399
- دروازه تهران
- یک نظر

شهردار منطقه ۱۴: آرامستان تاریخی دولاب آسیب نمیبیند
زهرا داستانی
این روزها نام آرامستان ارامنه دولاب با طرح حفاظت و احیاء مجموعه گورستانها و ایجاد میدانگاه صلح گره خورده است. طرحی که فعالان میراث فرهنگی را نگران از تخریب و یکسانسازی قبرهای تاریخی این آرامستان کرده است؛ اما شهرداری منطقه ۱۴ که یکی از سازمانهای درگیر در این طرح است میگوید که این طرح صرفاً به منظور جلوگیری از تخریب بیشتر این قبرها است و عملیات ساخت میدانگاه در فضای بیرونی آرامستان یعنی در خیابان شهید تاجری انجام میشود.
کامبیز مصطفیپور شهردار منطقه ۱۴ درباره جزئیات طرح حفاظت و احیاء مجموعه آرامستانهای دولاب و ایجاد میدانگاه صلح به دروازه تهران گفت: کار اجرای این طرح که بر عهده سازمان نوسازی، سازمان بوستانها و فضای سبز، بهشت زهرا و شهرداری منطقه ۱۴ تهران از ماههای گذشته آغاز شده و قرار است تا پایان سال عملیات احیای آرامستان و ساخت میدانگاه به اتمام برسد.
او افزود: این طرح شامل دو قسمت است که سازمان نوسازی اجرای قسمت معبر آن را بر عهده دارد و شهرداری منطقه در اجرای این بخش از عملیات به سازمان نوسازی کمک میکند. در این مدت خیابان تاجری توسط شهرداری برای اجرای عملیات مسدود شده است.
شهردار منطقه ۱۴ از تخریب ۱۰۰ متر مکعب و تراش دادن ۷۰۰ متر مکعب از آسفالت خیابان شهید تاجری در جریان پیادهراه سازی برای ایجاد میدانگاه خبر داد و گفت: اصلاح بستر و لایروبی نهر سرپوشیده، تغییر کفپوش پیادهراه این خیابان از جمله اقداماتی است که در این مدت دنبال شده است.
او ادامه داد: در قسمت معبر، کار به عنوان پیادهراه دنبال میشود. معبری که میتوانست برای تردد خودروها باشد حالا تنها به عابران پیاده اختصاص دارد. ما با این کار فرصتی را در منطقه ایجاد میکنیم که سهم عابر پیاده را از سواره طلب کنیم.
مصطفیپور افزود: این خیابان به خیابان پاسدار گمنام منتهی میشد و تردد ماشین از آن صورت میگرفت. شریانهای اصلی منطقه نبود ما جایگزینی برای آن قرار دادیم و خیابان را به تردد پیاده اختصاص دادیم.
او درباره ساخت میدانگاه در محدوده آرامستان گفت: در ادامه پیادهراهسازی ساخت میدانگاه با افزودن قطعه مخروبهای که آن را پاکسازی کردیم، میدانگاهی را برای تجمع مردم ایجاد خواهیم کرد. میدانگاه ارتباطی به آرامستان دولاب ندارد و تنها یک معبر است که در اختیار عابران قرار خواهد گرفت.
مصطفیپور همچنین از مطالعه گذر فرهنگ و هنر در محله دولاب خبر داد و گفت: به این فکر میکنیم که فاصله بین پیادهراه خیابان شهید تاجری و بوستان سلیمانیه گذر فرهنگ و هنر را شکل دهیم.
او ادامه داد: امکان ترافیکی و مباحث فنی این گذر در حال مطالعه است و امیدواریم که بتوانیم در صورت امکان گذر فرهنگی برای قلب منطقه ۱۴ ایجاد کنیم.
شهردار منطقه ۱۴ درباره نامی که برای میدانگاه انتخاب شده، گفت: اسامی از جمله میدانگاه صلح برای این طرح پیشنهاد شده اما کمیته نامگذاری شورای شهر باید آن را تصویب کند.
او افزود: از آنجایی که ایران در جنگ جهانی دوم طرفدار صلح بود و نمیخواست وارد جنگ شود، این اسم برای این میدانگاه پیشنهاد شده است.
مصطفیپور با اشاره به اجرای عملیات احیا و حفاظت آرامستان دولاب گفت: بخش دیگری از طرحی که در آرامستان ارامنه دولاب دنبال میشود، حفاظت و احیای فضای داخلی آرامستان است. نزدیک به ۵۰ سال از آخرین رسیدگی به این آرامستان میگذرد و علفهای هرز لابهلای قبرها رشد کرده و مسیر تردد را دچار مشکل کرده بود.
او درباره اقدامات صورت گرفته در فضای آرامستانها گفت: اقداماتی که در مجموعه آرامستانهای دولاب انجام شده شامل طراحی و جانمایی حوضچهای در آرامستان گریگوری جهت جلوگیری از رسوبگیری نهر سرپوشیده این منطقه است.
او همچنین از مرمت دیوار تاریخی آرامستان دولاب خبر داد و گفت: عملیات علفزنی در مجموعه آرامستانها انجام شده و نزدیک به ۱۰۰۰ متر مکعب ضایعات فضای سبز و نخاله از این آرامستانها جمعآوری شده است.
مصطفیپور درباره نگرانیهای فعالان میراث فرهنگی گفت: توسعه فرهنگی در منطقه رویکرد اصلی شهرداری را شکل میدهد و تمام تلاش ما از اجرای این طرح توسعه و حفظ میراث فرهنگی تهران است.
او افزود: آرامستان دولاب ثبت ملی شده و ما نمیتوانیم در این آرامستان دست ببریم. هدف ما حفظ، احیا و جلوگیری از تخریب بیشتر آرامستان دولاب است.
شهردار منطقه ۱۴ گفت: بعد از احیای این آرامستان قرار نیست درها به روی بازدیدکنندگان باز شود. ما مداخلهای در این زمینه نداریم. آنچه ما در این طرح دنبال میکنیم پیادهراه سازی و افزایش سهم عابران پیاده از معابر شهری است.
۱۵ دی ۱۳۹۹ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران