شب‌های سرد تهران

شب‌های سرد تهران - دروازه تهران - شروین راد

مراقب شهر و بی‌پناه‌ها باشیم

شروین راد

تهران این روزها شب‌های سردی را پشت سر می‌گذارد. کمینه دمای هوای تهران در این شب‌ها زیر صفر است و این روند تا اواخر هفته ادامه دارد. هر چند که نبود بارش باران و برف تهران را دچار مشکلات یخبندان نخواهد کرد اما برودت هوا چالش‌هایی برای شهر دارد، از جمله حضور افراد بی‌پناه و کارتن‌خواب در سطح شهر که این شب‌ها با دمای زیر صفر دچار مشکل خواهند شد.

شب‌های سرد تهران - دروازه تهران - شروین راد

مراقب بی‌سرپناه‌ها باشیم

پیروز حناچی، شهردار تهران، هفته گذشته با توجه به برودت هوا در فضای توییتر شخصی خود نوشت: «طبق پیش‌بینی‌ها سردترین شب‌های زمستانی را پیش رو داریم. همکارانم با گشت‌های فوریت اجتماعی در سطح شهر فعال‌اند و مددسراها با تمام ظرفیت به افراد بی‌خانمان خدمت می‌دهند. شهروندان در صورت مشاهده‌ افراد بی‌سرپناه، از طریق سامانه ۱۳۷ یا تلفن ۵۵۵۲۲۳۲۲ ما را در ارائه خدمت بهتر یاری دهند.»

مناطق در آماده باش

وضعیت هوای تهران، گرمخانه‌ها و مأموران شهرداری را در آماده باش قرار داده تا به سرعت نسبت به وضعیت افراد بی‌سرپناه در سطح شهر رسیدگی شود.

یوسف مزارعی، معاون اجتماعی و فرهنگی منطقه ۲ گفته است:  «هم‌زمان با آغاز فصل سرما و برودت هوا، طرح فوریتی جمع‌آوری و ساماندهی کارتن خواب‌ها با آماده باش شبانه مرکز خدمات اجتماعی منطقه در حال اجراست. با توجه به پیش‌بینی‌های وضعیت جوی مبنی بر برودت و کاهش دمای هوا، به منظور پیشگیری از حوادث احتمالی و امدادرسانی لازم به افراد کارتن خواب و بی‌خانمان، مرکز خدمات اجتماعی منطقه با همکاری نواحی ۹ گانه با گشت‌های شبانه اقدام به هدایت آسیب دیدگان اجتماعی به گرمخانه‌ها  می‌کند.»

محمود کلهری شهردار منطقه ۵ از راه‌اندازی گشت ویژه و فوریتی در این منطقه و اسکان ۴۸۰ مددجو از ابتدای بهمن‌ماه در گرمخانه‌های منطقه ۵ خبر داده و گفته است: «از ابتدای فصل زمستان خصوصاً در شب‌های سرد گذشته، گشت ویژه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی در منطقه ۵ فعال شده تا علاوه بر گشت‌های معمول، عوامل نواحی و خدمات شهری نیز با گشت زنی در سطح محدوده افراد بی‌سرپناه را شناسایی و به محل مناسب انتقال  دهند. در چند روز اخیر با افزایش ظرفیت گرمخانه‌های این منطقه به طور میانگین روزانه ۱۶۰ مددجو و آسیب دیده  شناسایی و به گرمخانه‌های فعال منطقه ۵ منتقل شد. مددجویان در بدو ورود تب سنجی شده و  پس از استحمام و تحویل لباس و پک بهداشتی در گرمخانه مستقر می‌شوند. شام، نهار، میان وعده،   ویزیت پزشک و حضور پزشک آن کال در صورت نیاز از دیگر خدمات ارائه شده به مددجویان در گرمخانه‌های منطقه ۵ است.»

حجت الاسلام معبودی، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه ۲۰ از اجرای طرح زمستان گرم به منظور ساماندهی افراد آسیب دیده در گرمخانه‌ها خبر داده و گفته است: «آسیب دیدگان اجتماعی در زمان اقامت موقت خود در مددسرای منطقه ۲۰ از خدمات مددکاری، پزشکی، مشاوره‌ای و امکاناتی نظیر حمام، آرایشگاه، لباس و غذای گرم بهره‌مند می‌شوند. این مددسرا با مساحت ۲ هزار و دویست مترمربع و ظرفیت ۱۰۰ نفر واقع در شهرری خیابان فداییان اسلام، خیابان مختاری بر اساس شاخص‌ها و استاندارهای سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران به صورت شبانه‌روزی پذیرای مددجویان است.

اتوبوس‌های گرمخانه‌ در سطح شهر

برای خدمت‌رسانی به افراد بی‌سرپناهی که قصد حضور در گرمخانه‌ها نداشته باشند، اتوبوس‌هایی با امکانات لازم در سطح شهر مستقر شده‌اند، از جمله در منطقه ۵. از ابتدای بهمن‌ماه با همکاری سازمان خدمات اجتماعی اتوبوس گرمخانه منطقه ۵ با ظرفیت ۲۰ الی ۴۰ مددجو در پایانه اتوبوس‌رانی آزادی مستقر شده است که از ساعت ۲۳:۳۰ الی ۶ صبح پذیرای مددجویان است. اتوبوس گرمخانه دارای امکاناتی از قبیل هیتر، پتو، آب، آبمیوه، شام گرم است که پیش‌بینی‌های لازم برای استقرار یک اتوبوس گرمخانه دیگر در صورت افزایش مراجعه کنندگان صورت گرفته است. ظرفیت اتوبوس گرمخانه ۴۰ نفر است که به خاطر رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و پیشگیری از سرایت بیماری کرونا، ۲۰ مددجو با پک بهداشتی از قبیل ماسک در اتوبوس مستقر می‌شوند.

هیچ مورد کرونایی در گرمخانه‌ها گزارش نشده است

نگرانی از انتقال ویروس کرونا در گرمخانه‌ها نیز از سال گذشته به چالش‌های مدیریت شهری اضافه شده است. با این وجود سید مالک حسینی، رئیس سازمان مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران، درباره وضعیت گرمخانه‌های تهران در شرایط کرونایی، گفته است: «از ابتدای کرونا تا همین لحظه که بیش از ۱۰ ماه از شیوع ویروس کرونا گذشته است در بین مددجوهای گرمخانه‌های سطح تهران هیچ مورد مثبت به کووید ۱۹ نداشتیم. عده‌ای از مددجویان به صورت ثابت در گرمخانه‌ها زندگی می‌کنند که این آمار بین ۵۰ تا ۷۰ درصد است، برای این افراد پرونده‌های مددکاری نیز تشکیل می‌شود. گروهی از مددجویان به طور متناوب به گرمخانه‌ها مراجعه می‌کنند و برخی دیگر از مددجویان در بازه زمانی یک ماه و حتی کمتر مراجعه می‌کنند و دیگر هیچ گاه مراجعه ندارند. در خصوص گروه اول که مددجویان خودمان هستند و پرونده آن‌ها را داریم که با اطمینان می‌گویم که هیچ مورد ابتلا به ویروس کرونا نداشتیم، اما سایر افراد که به صورت دوره‌ای به گرمخانه‌ها مراجعه می‌کنند، از طریق تب سنجی افراد را تست می‌کنیم اگر علائمی داشته باشند به اتاق قرنطینه منتقل می‌شوند سپس به اورژانس خبر داده و به مراکز درمانی ارجاع داده می‌شود.»

شب‌های سرد تهران - دروازه تهران - شروین راد

رئیس سازمان مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به اینکه ممکن است افراد مبتلا باشند، اما علائم نداشته باشند که امکان پذیر است، گفت: «اما افراد بی علامت و تست مثبت هم نداشتیم. بخش عمده‌ای از مددکاران گرمخانه‌ها گرفتار ویروس کرونا شدند، اما خوشبختانه هیچ کدام از مددجویان از مددکاران ما بیماری را دریافت نکردند چرا که بلافاصله بعد از بروز علائم در مددکاران به گرمخانه‌ها دیگر مراجعه نکردند.»

اهالی تهران می‌توانند این شب‌های سرد در صورت مشاهده افراد بی‌سرپناه در سطح شهر با سامانه ۱۳۷ تماس بگیرند و موضوع را انتقال آن‌ها به گرمخانه‌ها گزارش کنند. گرمخانه‌ها در مناطق ۸، ۲۰ و ۲۲ تنها برای پذیرش زنان و در مناطق ۱، ۴، ۶، ۹، ۱۱، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۲۱ فقط برای پذیرش مردان بی‌سرپناه تجهیز شده‌اند؛ با این حال، مددکاران شهرداری در قالب گشت‌های فوریت اجتماعی در سطح شهر با شناسایی افراد بی‌سرپناه، بالاخره آن‌ها را به یکی از این گرمخانه‌ها می‌رسانند.

۴ بهمن ۱۳۹۹ – روزنامه چندرسانه‌ای دروازه تهران

از میان خبرها: بی خانمان‌های تهران کجا اسکان می‌یابند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.