معرفی پروژههای توسعه محلهای در منطقه ۱۸
- 15 اسفند 1399
- دروازه تهران
- یک نظر

۷۲ پروژه برای محلههای یک منطقه قدیمی
سال ۱۳۹۹ در منطقه ۱۸ شهرداری تهران ۷۲ پروژه توسعه محلهای با اعتبار ۶۱ میلیارد تومان تعریف و به اجرا رسیده است.
نزدیک به چند دهه است که مدیران شهری در کشورهای توسعهیافته با دیدگاه متفاوتی توسعه شهرها را در پیش گرفتهاند. در این رویکرد توسعه شهر از محلات آغاز میشود و در قالب فرآیندی آزاد و مشارکتی میان شهروندان و مدیران شهری دنبال میشود؛ اما در تهران، کلانشهری با ۳۵۴ محله این تغییر رویکرد نسبت به توسعه شهری به تازگی کلید خورده و در قالب پروژههای توسعه محلهای در مناطق ۲۲ گانه به اجرا درآمده است. مناسبسازی و بهسازی معابر برای تمامی شهروندان از جمله سالمندان و افراد دارای معلولیت، تجهیز مبلمان شهری، تأمین فضای سبز محلات و مراکز تفریحی از جمله برنامههای مدیریت شهری تهران در سال ۱۳۹۹ بوده که در محلات شهر به اجرا درآمده است. منطقه ۱۸ تهران از جمله مناطقی است که پروژههای توسعه محلهای در آن دنبال شده است.
اجرای ۷۲ پروژه توسعه محلهای در منطقه ۱۸
پروین عامری، معاون برنامهریزی و توسعه شهری منطقه ۱۸ میگوید: «در مرحله اول برای اجرای پروژههای توسعه محلهای در شهرداری تهران به سه محله منطقه ۱۸ بودجه اختصاص یافت اما از آنجایی که منطقه ۱۸ جزو مناطق محروم تهران است شهردار تعداد محلاتی که طرح توسعه محلهای در آنها به اجرا در آمد را افزایش داد.»
به گفته عامری، منطقه ۱۸ از جمله مناطق شهری تهران محسوب میشود که نسبت به سایر مناطق اعتبار بیشتری برای اجرای پروژههای توسعه محلهای از شهرداری دریافت کرده است. معاون برنامهریزی و توسعه شهری منطقه ۱۸ میگوید: «این منطقه در مرحله اول در سال ۹۹ برای اجرای ۶۲ پروژه توسعه محلهای بودجهای معادل ۵۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان دریافت کرد و در مرحله دوم ۱۰ پروژه دیگر با اعتباری معادل ۱۰ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان به مجموع پروژههای توسعه محلهای منطقه افزوده شد.»
به گفته معاون برنامهریزی و توسعه شهری منطقه ۱۸، حالا از کل ۷۲ پروژه توسعه محلهای که در این منطقه در سال ۹۹ کلید خورده، ۳۹ پروژه تکمیل و به بهرهبرداری رسیده و همچنان ۳۳ پروژه در دست اجرا قرار دارد.
یکی از اولویتها برای انتخاب پروژههای توسعه محلهای در این منطقه نیازسنجی دفاتر نوسازی در محلات بوده است. درخواستهای شهروندان در سامانه ۱۸۸۸، جلسات با شورایاریها در قالب کارگروه توسعه محلات نیز یاریرسان مدیران برای انتخاب پروژههای محلهای بوده است. ساخت مسیر دوچرخه و عابر پیاده، مناسبسازی بوستانها و تجهیز آنها به مبلمان شهری و فضای بازی کودکان از جمله پروژههایی هستند که در محلات منطقه ۱۸ به اجرا درآمدهاند.
راهی برای ترویج دوچرخهسواری در شهر
بوستان قائم از جمله بوستانهای منطقه است که به خاطر وسعت زیاد، دارا بودن امکانات رفاهی و وسایل بازی کودکان با استقبال بالای شهروندان تهرانی روبهرو است. با موجود این تا پیش از اجرای پروژههای توسعه محلهای در این منطقه تنها کمبودی که در این بوستان احساس میشد، مسیری ویژه برای دوچرخهسواری بود. مدیریت شهری در سال ۹۹ این کمبود را با ساخت ۳۶۰۰ متر مسیر دوچرخهسواری و عابر پیاده در این بوستان بر طرف کرده است. مسیری که بر اساس نتایج نظرسنجی معاونت حمل و نقل و ترافیکی، میزان رضایت اهالی از آن بالا بوده است.
فارغ از احداث مسیر ویژه دوچرخهسواری در بوستان قائم، بوستانهای پروین اعتصامی و لواسانی نیز به ترتیب صاحب ۱۸۰۰ متر و هزار متر مسیر دوچرخه و پیادهراه شدهاند.
به گفته پروین عامری، معاون برنامهریزی و توسعه شهری منطقه ۱۸، بهسازی بوستان لواسان در چند فاز در شهرداری منطقه دنبال شده و قرار است در پس از احداث مسیر دوچرخهسواری در این بوستان، بوستان لواسانی به بوستان دوچرخه تبدیل شود. علاوه بر این مدیریت شهری در نظر دارد تا مرکزی برای تعمیر و نگهداری از دوچرخه در این بوستان تأسیس کند. همچنین قرار است پل عابری با رمپ دوچرخه در این بوستان برپا شود تا پیوندی میان بوستان لواسانی و محله آن سوی خط راه آهن ایجاد کند.
بازگشایی معبر باقری به آزادگان
از جمله پروژههای توسعه محلهای در منطقه ۱۸ بازگشایی معبر باقری به آزادگان است که با درخواست شهروندان به اجرا در آمده است. متصل نبودن خیابانهای اصلی محله یافتآباد جنوبی به شریانهای اصلی مشکلات عدیدهای را برای ساکنان این بخش از منطقه به وجود آورده بود که از جمله آنها صرف زمان و مصرف زیاد سوخت برای خروج از یافتآباد و رسیدن به بزرگراه آزادگان یا نقاط دیگر شهر بود. علاوه بر این مسدود بودن معبر باقری سبب ایجاد تصادفات بسیار در این خیابان و همچنین افزایش ترافیک در خیابانهای مجاور را به همراه داشت. اگرچه بازگشایی معبر باقری به آزادگان در سال ۹۸ کلید خرد اما افتتاح آن به سال ۹۹ کشیده شد. این پروژه اولین پروژه توسعه محلهای بود که از سوی شهرداری تهران افتتاح شد و با بازخوردهای مثبتی از سوی مردم محل همراه بود.
احداث کتابخانه و سرای محله یافت آباد جنوبی
محله یافت آباد جنوبی تنها محله از منطقه ۱۸ تهران است که با فقدان سرای محله و کتابخانه روبهرو است. ساخت سرای محله و کتابخانهای برای استفاده اهالی به خصوص جوانان و نوجوانان از جمله نیازهای اهالی این منطقه بوده است. مدیریت شهری تهران برای رفع این نیاز بوستان ملاصدرا را برای ساخت سرای محله و کتابخانه در محله یافتآباد جنوبی در نظر گرفته و کار ساخت و ساز در این بوستان در جریان است. پیشبینی میشود ساخت کتابخانه و سرای محله شهریور و مرداد ۱۴۰۰ به اتمام برسد.
مناسبسازی فضاهای عمومی برای همه شهروندان
طبق دستورالعمل که معاونت شهرسازی به شهرداریهای مناطق در سال ۹۹ ابلاغ کرده تمام ساختمانهای در حال احداث در شهر باید برای همه شهروندان به ویژه معلولان مناسبسازی شوند. پروژه مناسبسازی فضاهای عمومی شهر در منطقه ۱۸ از ساختمان مختار سلیمانی آغاز شده است. ساختمانی که چند معاونت شهرداری و سرای محله در آن مستقر شدهاند. اگرچه این ساختمان در سالهای پیش ساخته شده اما به دلیل مراجعه بسیار بالای اهالی و شهروندان به آن نیازمند مناسبسازی بوده است. این ساختمان حالا به رمپ، آسانسور، خطکشی برای نابینایان مجهز شده و تردد همه شهروندان به این ساختمان آسان شده است.
از ساخت زمینهای ورزشی تا تجهیز پارکها به مبلمان شهری
به گفته مدیر برنامهریزی و توسعه شهری منطقه ۱۸، ساخت، تجهیز و تعمیر زمینهای ورزشی از جمله برنامههای شهرداری برای توسعه محلات در این منطقه بوده است. بر این اساس ۷ زمین ورزشی در منطقه در حال احداث و تعمیر است. کار تعمیر ۴ زمین چمن به اتمام رسیده و ۳ زمین ورزشی دیگر در حال تجهیز کارگاهی است. این منطقه قرار است صاحب یک زمین ورزشی تازه شود که کار احداث آن به زودی آغاز خواهد شد.
تجهیز بوستانها به مبلمان شهری و فضای بازی کودکان از دیگر پروژههای توسعه محلهای در منطقه ۱۸ است اجرای این پروژهها در سال ۹۹ از بوستان ملاصدرا و کارمند آغاز شده است.
۱۶ اسفند ۱۳۹۹ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران