معرفی پروژههای توسعه محلهای منطقه ۲۲
- 06 خرداد 1400
- دروازه تهران
- یک نظر

برپایی تفرجگاه برای مجتمعنشینان
شهرداری تهران در راستای توسعه محلات شهر دست به اجرای پروژههایی در مناطق ۲۲ گانه تهران در سال ۱۳۹۹ زده است. دروازه تهران در سلسله گزارشهایی به این پروژههای محله محور پرداخته و از نحوه اجرای آنها در مناطق مختلف تهران گزارشهایی تهیه کرده است. این بار به منطقه ۲۲ تهران و پروژههای توسعه محلهای این منطقه رفتهایم.
اجرای ۶۴ پروژه توسعه محلهای در منطقه ۲۲
شهرداری منطقه ۲۲ سال ۱۳۹۹ با اختصاص ۴۸ میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان توانسته ۶۴ پروژه توسعه محلهای را تعریف و اجرا کند. این پروژهها در راستای دستورالعملهای توسعه محلهای که از سوی شهرداری تهران ابلاغ شده به اجرا درآمده است. توسعه سرانه فضای سبز و ورزشی محلات، زیباسازی جدارهها و بهسازی معابر، حذف فضاهای بیدفاع شهری، ایجاد پاتوقهای محلی، اصلاح هندسی معابر و توسعه مسیر دوچرخهسواری از جمله پروژههای مدنظر مدیران شهری برای این منطقه بوده است.
احداث تفرجگاه محلی برای اهالی شهرک آوا و آسمان
منطقه ۲۲ از جمله مناطق نوپای تهران است که علیرغم ساخت و سازهای عظیم و مجتمعسازیها در این منطقه شهروندان ساکن در آن با کمبود فضاهای رفاهی روبهرو هستند. شهرداری تهران در سال ۱۳۹۹ سعی کرده با اجرای پروژههای توسعه محلهای نیازهای شهروندان این منطقه را برطرف کند.
امیر محمد ندیمی، شهرداری ناحیه ۵ منطقه ۲۲ میگوید: «از جمله مأموریتهای پروژههای توسعه محلهای مصوب سال ۱۳۹۹ پاسخ به دغدغهها و نیازهای مردم محلی بود. یکی از خواستههای مردمی در منطقه ۲۲ که منجر به تعریف و اجرایی شدن پروژههای توسعه محلهای شد، ساخت بوستانهای محلی در منطقه بود.»
شهرداری به در خواست اهالی محله دریاچه چیتگر، بوستانی را به مساحت ۱۶ هزار و ۳۰۰ متر در میانه بلوکهای مجتمعهای مسکونی آسمان احداث کرده و با تجهیز این بوستان به مبلمان شهری، وسایل ورزشی و بازی کودکان، فضایی را برای تفریح و معاشرت اهالی محله فراهم کرده است.
احداث تفرجگان دشت ارغوان در نزدیکی شهرک آوا از دیگر پروژههای توسعه محلهای منطقه بوده است. مازیار پورنعمت، رئیس اداره فنی و ترافیک ناحیه ۶ شهرداری منطقه ۲۲ در این باره میگوید: «در سالهای گذشته پیامهای بسیاری از سوی ساکنان شهرک آوا در سامانه ۱۸۸۸ و ۱۳۷ مبنی بر تأسیس بوستان ثبت شده بود. شهرداری در سال ۱۳۹۹ در پاسخ به درخواست شهروندان احداث تفرجگاه دشت ارغوان را در قالب پروژههای توسعه محلهای در دستور کار خود قرار داد.»
به گفته او، شهرداری با کاشت گونههای درختی چون کاج، سرو و زبان گنجشک در بیش از ۲ هکتار از جنگل دشت ارغوان، فضای سبز این جنگل را توسعه داده و نزدیک به ۲ هزار متر مربع پیادهراه در این جنگل احداث کرده است. همچنین با نصب مبلمان شهری جنگل دشت ارغوان به فضایی مناسب برای معاشرت و تفریح ساکنان شهرک آوا تبدیل شده است.
علاوه بر تفرجگاه دشت ارغوان، بوستانی در شهرک امید دژبان، تحت عنوان بوستان ساوار، با مساحت حدود ۳ هزار متر نیز تأسیس شده است.
به گفته پورنعمت، پیادهراهی هم به طول سه هزار متر در بلوار کاشان و بلوار جدی اردبیلی احداث شده است. این پیادهراهها برای استفاده معلولین و توانیابان مناسبسازی شده و به منظور افزایش سرانه فضای ورزشی و بالا بردن فرهنگ دوچرخهسواری، مسیر دوچرخهسواری نیز در این پیادهراهها احداث شده است.
باز شدن درهای پارک آموزش ترافیک به روی کودکان
مدیریت شهری همچنین در خیابان شاهد ۵، پارک آموزش ترافیک را برای کودکان احداث کرده است. به گفته مریم نخعیپور، معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه ۲۲، کار ساخت این پارک از مهر سال ۱۳۹۹ آغاز شده و تا پایان خرداد ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد. این پارک در فضایی به مساحت ۵ هزار و ۸۰۰ متر مربع در محله کوهک ساخته شده و در طراحی آن تلاش شده تا عناصر اصلی و المانهای ترافیک شهری در ابعاد کوچک برای کودکان ایجاد شود. ۴۰۰ متر مربع فضای سوارهرو و ۲۹۰ متر رینگ دوچرخه برای کودک در این پارک طراحی شده است.
به گفته معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه ۲۲، در فاز یک ساخت پارک آموزش ترافیک، تمام کریدورهای عابر پیاده و سوارهرو، مسیر دوچرخهسواری، ایستگاه اتوبوس، تاکسی و مترو ساخته شده است. با این حال همچنان ساخت و نصب چند سازه شهری دیگر از جمله پل عابر پیاده باقی مانده که در فاز دوم به این پارک اضافه میشود. همچنین در فاز دوم قرار است ساختمانی اداری در گوشه این پارک احداث شود و فضای پارک با دیوارکشی پیرامون آن برای کودکان امنتر شود. همچنین بعد از پایان و تکمیل فاز دوم، این پارک در اختیار پیمانکار قرار میگیرد تا میزبان کودکان باشد.
از خانه تا بوستان؛ با دوچرخه
از دیگر پروژههای توسعه محلهای در منطقه ۲۲ میتوان به احداث مسیر دوچرخهسواری از شهرک صدرا تا حاشیه بزرگراه آزادگان اشاره کرد. مریم نخعیپور، معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه ۲۲ در این باره میگوید: «این مسیر دوچرخه شهرک صدرا را از طریق یک زیرگذر به بوستان خرگوش دره متصل و سپس از طریق پل هوایی به سمت غرب آزادگان امتداد پیدا میکند. طول این مسیر ۲ هزار و ۷۰۰ متر است که حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ متر از این مسیر در حاشیه بزرگراه آزادگان و دور شهرک صدرا در سنوات پیش احداث شده بود ولی به دلیل منقطع بودن مورد استفاده قرار نمیگرفت.»
به گفته او، سال ۱۳۹۸ مسیر دوچرخهسواری پیرامون شهرک صدرا احیا و سال ۱۳۹۹ مسیر دوچرخهسواری شهرک صدرا به مسیر دوچرخهسواری حاشیه آزادگان متصل شد. برای اتصال این مسیر به حاشیه آزادگان نزدیک به ۷۰۰ الی ۸۰۰ متر از این مسیر در پارک خرگوش دره عبور کرده است.
نخعیپور میگوید: «مسیرهای دوچرخه بسیاری در تهران ایجاد شده اما مزیت این مسیر دوچرخهسواری احداث آن از طریق اصلاح هندسی و جدولکاری است. شهرداری مسیر دوچرخهسواری را از مسیر سواره و پیاده جدا کرده تا در آینده تحت الشعاع تصمیم گیریهای مدیریتی قرار نگیرد. قرار است سال ۱۴۰۰ این مسیر دوچرخه به متروی چیتگر متصل شود. مسیری که شاید به یکی از پُر طرفدارترین مسیرهای دوچرخهسواری در تهران تبدیل شود.
تبدیل خیابانهای محله به پهن امن خانگی
شهرداری همچنین در خیابان گلناز در محله هوانیروز دست به اجرای پهنه امن خانگی زده است. مریم نخعیپور، معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه ۲۲ در این باره میگوید: «در پاریس و لندن نمونههای موفقی از پهنه امن خانگی یا هوم زون اجرایی شده که شهرداری تهران از آن الگوبرداری کرده است. مطالعات اجتماعی برای اجرای این طرح در سطح منطقه ۲۲ انجام شده که حدود ۲ سال فرآیند آن به طول انجامیده است.»
به گفته او، هوم زون (Home zone) محیط امن محلی است که سرعت وسایل نقلیه در آن از طریق کفسازی مسیرهای سواره کاهش مییابد تا به ساکنان محله این اجازه را بدهد که به صورت پیاده یا با دوچرخه در محله تردد کنند. در مسیر پهن امن خانگی که در محله هوانیروز اجرای شده، سرعت وسایل نقلیه حدود ۲۰ کیلومتر بر ساعت در نظر گرفته شده است. این کار از طریق روسازی معبر با استفاده از سنگ کوبیک انجام شده است.
هوم زونها در مکانهایی اجرا میشود که تبادلها و رفت و آمدهای محلی زیاد باشد، به همین دلیل خیابان گلناز در محله هوانیروز برای اجرای طرح پهنه امن خانگی انتخاب شده است. به گفته معاون حمل و نقل و ترافیک منطقه ۲۲، از جمله مزیتهای خیابان گلناز است که سرای محله در نزدیکی آن واقع شده و یک پارک محلی نیز در ضلع غربی آن قرار دارد که سطح تبادل محلی را افزایش داده است.
نخعیپور میگوید: «در حدود ۳.۱ هکتار از فضای خیابان گلناز برای این کار انتخاب شده است. قرار است یک گیت ورودی در محله ایجاد شود. همچنین در انتهای مسیر، ساخت یک میدانگاه و فضای بازی کودکان در دستور کار قرار دارد. علاوه بر این، در کوچهها و خیابانهای اصلی مبلمان شهری به همراه سیستم روشنایی نصب خواهد شد. در محدوده پلاکهای مسکونی هم فضاهای سبزی که از قبل وجود داشته با طراحی شهری حفظ شده است.
معبرسازی در شهرک الهیه
همچنین چندین معبر در محدوده شهرک الهیه برای سهولت تردد اهالی احداث و آسفالت شدهاند. با وجود گذشت نزدیک به یک دهه از تأسیس این شهرک تردد اهالی به دلیل خاکی بودن معابر با مشکل روبهرو بوده است. میثم کاسهگر محمدی، شهردار ناحیه سه منطقه ۲۲ شهرداری تهران میگوید: «تعاونی راهآهن جمهوری اسلامی در فاز دوم شهرکسازی خود شهرک الهیه را احداث کرد اما با گذشت سالها از زمان احداث و سکونت اهالی در این مجتمعها همچنان معابر این محله خاکی بود و تردد اهالی با سختی انجام میشد. شهرداری طی چند مرحله و چند فاز عمرانی تعدادی از معابر این محله را احداث و آسفالت کرد. از جمله این معابر میتوان به خیابانهای زاگرس، سهند، سبلان، الوند یک و دو اشاره کرد.»
به گفته او، شهرداری درصدد است که راههای ارتباطی این محله را باز کند. قرار است در فازهای بعدی معابر بیشتر در این شهرک احداث و آسفالت شود. همچنین خروجی اتوبان شهید همدانی مسیر شرق به غرب به سمت بلوار کرمانشاه آسفالت شده و به زودی مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت. حالا بیش از ۵ کیلومتر پیاده راه با استانداردهای معلولین و توانیابان در شهرک الهیه احداث شده است.
۶ خرداد ۱۴۰۰ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران