معرفی پروژههای توسعه محلهای منطقه ۵
- 20 مرداد 1400
- دروازه تهران
- یک نظر

پاتوقهای فرهنگی با کافه کتاب
شروین راد
شهرداری تهران در راستای توسعه محلات شهر دست به اجرای پروژههایی در مناطق ۲۲ گانه تهران در سال ۱۳۹۹ زده است. دروازه تهران در سلسله گزارشهایی به این پروژههای محله محور پرداخته و از نحوه اجرای آنها در مناطق مختلف تهران گزارشهایی تهیه کرده است. این بار به منطقه ۵ تهران و پروژههای توسعه محلهای این منطقه رفتهایم.
اجرای ۶۲ پروژه توسعه محلهای در منطقه ۵
سال ۱۳۹۹ در منطقه ۵ شهرداری تهران، ۶۲ پروژه توسعه محلهای با اعتبار ۳۷ میلیارد تومان تعریف و اجرا شده است. این پروژهها در راستای دستورالعملهای توسعه محلهای که از سوی شهرداری تهران ابلاغ شده به اجرا درآمده است. توسعه سرانه فضای سبز و ورزشی محلات، زیباسازی جدارهها و بهسازی معابر، حذف فضاهای بیدفاع شهری، ایجاد پاتوقهای محلی، اصلاح هندسی معابر و توسعه مسیر دوچرخهسواری از جمله پروژههای مدنظر مدیران شهری برای این منطقه بوده است.
پروژهای متفاوت برای منطقه ۵
یکی از پروژههای متفاوت در پارکها و بوستانهای منطقه ۵ که ذیل پروژههای توسعه محلهای اجرایی شده است، کافه کتاب است. در این پروژه کانکسهای مخصوصی برای کتابخانه در نظر گرفته شده تا با تجهیز تبدیل به پاتوقی فرهنگی برای اهالی محلات در مناطق مختلف منطقه ۵ شهرداری تهران شوند. پارک نیما در بین خیابانهای الوند و هاشمی زاده به کافه کتاب مجهز شده است. کانکسهای این پروژه در این پارک نصب شده و قرار است با تجهیز مورد استفاده اهالی محله قرار بگیرد. پروژه کافه کتاب در ۶ نقطه منطقه ۵ اجرایی شده است.
رنگبازی در محله حصارک
محله حصارک یکی از محلههای قدیمی در منطقه ۵ است. محلهای که با بافت متراکم و قدیمیاش شناخته میشود. شهرداری تهران در راستای اجرای پروژههای توسعه محلهای در کوچههای حصارک نقوش فراوانی را بر دیوارها رنگ آمیزی کرده تا این محله سر و شکل متفاوتی به خود بگیرد. در محله حصارک دیوارها رنگ و روی تازهای گرفتن و نقوش مختلف حال و هوای تازهای به محله داده است. در مجموعهای از کوچههای این محله بعد از زیرسازی و شستشو جدارهها، ۴ هزار مترمربع رنگ آمیزی تخت و ۶۰۰ متر مربع نقاشی دیواری انجام شده است. یکی از اعضای شورای محله حصارک میگوید: «مسئله رنگ آمیزی باعث شده که کوچهها دیدنی شود و مهمتر اینکه ما فعالیتهای شهرداری را در این محله دیدم. در صورت استمرار و رنگ آمیزی کوچههای بیشتر میتوانیم امید به گردشگری هم داشته باشیم.»
بر اساس اطلاعات اعلام شده در این پروژه ۳۲۰۰ متر مربع نرمه کاری سیمانی، ۳۶۰۰ متر مربع پرایمر، ۸۵۰ متر مربع سیمانکاری و ۴۲۰۰ متر مربع شستشو جداره انجام شده است که در نهایت روی جداره کوچهها و بناها بیش از ۴۶۰۰ متر مربع رنگ آمیزی به شیوههای مختلف صورت گرفته است.
کار آفرینی در سرای محلات
ساخت مراکزی برای کارآفرینی یکی دیگر از پروژههای توسعه محلهای بوده است. در یکی از نمونههای فعال این پروژه در سرای محله بهاران پروژه کارگاههای کارآفرینی ایجاد شده است. این کارگاههای در فضای حدود ۲۰۰ مترمربعی با هزینه حدود ۳۰۰ میلیون تومانی ایجاد شده و کارآفرینان در غرفههای مختلف آن فعالیت خود را آغاز کردهاند. حامد صفری، مدیر سرای محله درباره این پروژه میگوید: «هزینههای این اقدام توسعه سرای محله و کارآفرینان تأمین شده است. ۱۳ نفر اشتغالزایی در این مجموعه در قالب ۷ کارگاه کارآفرینی اتفاق افتاده است که از این بین ۳ نفر زنان سرپرست خانوار هستند. کارگاههای گیاهان دارویی در راستای فعالیت تولید و پژوهش راهاندازی شده و بخشی از فعالیتهای کاشت گیاهان نیز در فضای سرای محله صورت میگیرد. کارگاههای آشپزی، خیاطی بخش دیگری از کارگاههای ماست که فعالیت و آموزش همزمان در آنها رخ داده. در کارگاه شیرینی پزی نیز آموزش و تولید همزمان جریان دارد. یک شبکه فروش برای محصولات ایجاد شده تا اهالی نیز از آن استفاده کنند. تاکنون بیش از ۶۰ نفر را به صورت آموزش محور، آموزش داده و راهی بازار کار کردهایم که این جریان آموزش ادامه خواهد داشت.»
سنگفرش خیابان خاص منطقه
خیابان منتهی به امامزاده شعیب در محله کن یکی از محورهای محلی پرتردد برای اهالی و زائران است. این محور به دلیل تردد خودروها، بن بست بودن و حضور زائران پیش از این با مشکلاتی روبرو بوده و در طرحهای توسعه محلهای یکی کاندیداهای برای ساماندهی بوده است. مسیر منتهی به امامزاده شعیب، نام خیابان دره زرنو جنوبی حدفاصل تقاطع خیابان خدامنش تا مقابل امامزاده در پروژههای توسعه محلهای ساماندهی شده است. این مسیر اکنون سنگفرش شده و ساماندهی جداره آن نیز در دست اجراست. یکی از اهالی شورای محله با اشاره به وضعیت این پروژه میگوید: «وضعیت خیلی از قبل بهتر شده است و این محور یکی از محلهای پرتردد محله ماست. امیدواریم با مستحکمسازی سنگفرشها و اجرای ساماندهی جداره، وضعیت این خیابان بهتر از این شود.»
در این پروژه ۷۷ متر کانیو کتابی برای ساماندهی آبهای سطحی اجرایی شده است. همچنین ۴۵۶ متر مربع سنگفرش با سنگهای قلوهای اجرایی و ۳۲۰ مترمربع مرمت آسفالت صورت گرفته است.
پاتوقی برای اهالی مسجد
محوطه روبروی مسجد ابوالفضل در کن با اجرای طرحهای توسعه محلهای تبدیل به پاتوقی برای اهالی شده الست. این محوطه با اجرای کفپوش، جدولگذاری و باغچه سازی ساماندهی شده و با اجرای تجهیزات نوری در اختیار اهالی محله قرار گرفته است. در این پروژه، ۹۲ مترمربع کفپوش سبزرنگ، ۳۲ متر اجرای جدول و ۱۵ متر اجرای دیواره و درپوش اجرایی شده است. اهالی مسجد و محله از این پاتوق محلهای استقبال کرده و از آن استفاده میکنند.
میزهای شطرنج به درخواست اهالی
بوستان مرادآباد با اجرای پروژههای کوچک مقیاس با درخواست اهالی صاحب میز شطرنج شده و بوستان بهسازی شده است. این بوستان قدیمی به عنوان پاتوق اهالی محله استفاده میشود. محمدرضا سلطانی نژاد، شهردار ناحیه ۳ منطقه ۵ در اینباره میگوید: «این بوستان پیرو دستور شهردار تهران در قالب پروژههای کوچک مقیاس، توسط اعضای شورایاری این محله انتخاب شد و چون اینجا از قدیم پاتوق محلهای بوده، به درخواست اهالی ۳ میز شطرنج به بوستان اضافه شد و فضاها بهسازی شده است.»
همچنین فضای بازی بوستان ارغوان نیز به درخواست اهالی کفپوش شده تا کودکان و نوجوانانی که در این بوستان حضور پیدا میکنند، دچار مشکل نشوند.
۲۰ مرداد ۱۴۰۰ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران