معرفی پروژههای توسعه محلی منطقه ۱۳
- 07 اسفند 1399
- دروازه تهران
- یک نظر
رنگها در کوچه پسکوچههای شهر
شهرداری تهران در راستای افزایش حس تعلق شهری در شهروندان و بالا بردن سطح رضایت از زندگی در تهران ۴۸ پروژه توسعه محلهای را در منطقه ۱۳ اجرایی کرده است.
امروز نزدیک به ۱۴ میلیون نفر در تهران یا سکونت دارند و یا کسب و کارشان در این شهر است. جمعیتی که بنابر اعلام سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران به طور میانگین سالانه ۲۵۰ هزار نفر به آن افزوده میشود. از زمان توسعه شهر تهران که به افزایش و تراکم جمعیت در این شهر منجر شده، مدیران شهری برای تسهیل زندگی و رفع مشکلات شهروندان مداخلاتی را در محلات تهران انجام دادهاند. مداخلاتی که نمونه اجرایی آن احداث بزرگراههایی مانند نواب و امام علی (ع) بوده که به باور بسیاری از ناظران شهری، تاثیرات منفی بسیاری بر محلات منطقه داشته است. اما حالا و از یک سال پیش شهرداری تهران برنامه توسعه محلات را نه فقط با نگاه ساخت و ساز محور که با نگاه توسعه اجتماعی و فرهنگی آغاز کرده و پیش برده است.
اجرای ۴۸ پروژه توسعه محلهای در منطقه ۱۳
در منطقه ۱۳ تهران شهرداری ۴۸ پروژه توسعه محلهای را با اعتبار حدود ۲۹ میلیارد تومان تعریف و اجرا کرده است. پیادهروسازی، نهرسازی و جدارهسازی معابر از جمله اقدامات توسعه محور شهرداری در حوزه فنی و عمرانی بوده است. علاوه بر این شهرداری در این منطقه در راستای افزایش نشاط و تعلق خاطر ساکنان دست به طراحی و اجرای محلههای رنگی زده است. ساخت میدانگاهها، پاتوقهای محلی، بازسازی و احداث زمینهای ورزشی از دیگر اقدامات شهرداری تهران در این منطقه است.
رنگها به کوچههای محله صفا جان میبخشند
منطقه ۱۳ در شرق تهران پُر است از کوچههای باریک و تو در تو و محلههای پرتراکم با خانههای فرسودهای که در دل این کوچهها شکل گرفتهاند. کوچههایی با نهرهایی در میانهشان که رفت و آمد اهالی و نظافت کوچهها را با مشکل روبهرو میکنند. شهرداری تهران در این دوره مدیریتی سیاست بهسازی محیطی و توجه به بافت فرسوده محلات قدیمی را پیش گرفته است.
کار بهسازی محیطی منطقه از محله صفا در ناحیه یک منطقه ۱۳ آغاز شد. دو کوچه عابدینی و حلیمی در محله صفا این روزها با مشارکت شهرداری و ساکنان محله رنگآمیزی شده است. علاوه بر این نهر میانه این کوچهها تعویض شده تا رفت و آمد در این کوچهها را تسهیل کند. گلدانهایی به دیوارهای کوچه نصب شده و نگهداری از آنها بر عهده ساکنان کوچه است.
منطقه ۱۳ صاحب پاتوقهای محلی میشود
از دیگر تازههای محله صفا در کوچههای عابدینی و حلیمی دو پاتوق محلی است. پاتوقهایی که با نصب مبلمان شهری و وسایل ورزشی امکانی را برای حضور شهروندان در کنار هم ایجاد کرده است. منطقه ۱۳ با کمبود سرانههای فرهنگی، ورزشی روبرو است. از پارک جنگلی سرخه حصار که بگذریم کمبود فضای سبز در بافتهای مسکونی هم مشهود است و زمینی برای تامین این کمبودها در منطقه وجود ندارد. تبدیل فضاهای بیدفاع شهری به پاتوق محلی بخشی از نیازهای تفریحی و ورزشی ساکنان را فراهم میآورد. فضایی که شهرداری برای ساخت پاتوقهای محلی در محلات در نظر میگیرد، عموما فضای بیدفاع شهری است که امنیت شهروندان را به خطر میاندازند.
کار احداث پاتوقهای محلی در منطقه ۱۳ ادامه دارد و قرار است منطقه صاحب یک پاتوق ۲۵۰ متر مربعی شود. محمد معما، شهردار ناحیه یک منطقه ۱۳ میگوید: «مطابق برنامه شهرداری کار ساخت پاتوق محلی در کوچه زعفرانی آغاز شده است. این پاتوق با توجه به وسعتی که دارد فضای خوبی را برای حضور شهروندان در کنار هم و گذران اوقات فراغت آنان فراهم میکند.» همچنین نورپردازی، جدارهسازی، نقاشی دیواری و کفسازی و فضای سبز این پاتوق محلی در کوچه زعفرانی در دستور کار شهرداری قرار گرفته است.
اجرای طرح کوچه دوستی با رنگآمیزی جداره خانهها در محلاتی با بافت فرسوده منطقه همچنان از سوی شهرداری ادامه دارد و به گفته شهردار ناحیه یک منطقه ۱۳ قرار است به ترتیب اولویت کوچههای رنگی دیگری به جمع کوچههای دوستی منطقه افزوده شود.
معما میگوید: «قرار است کوچههایی در منشعبات خیابان مرتجاعی در منطقه ۱۳ از جمله کوچههای علیپور، سامی، مصطفایی، احمدیان و زاهدی با مشارکت خود شهروندان به کوچههای دوستی تبدیل شود.»
نهرهای تازه در میانه کوچهها
اما کار شهرداری در کوچههای منطقه به رنگآمیزی جدارههای خانههای فرسوده و قدیمی ختم نمیشود. به گفته شهرداری ناحیه یک منطقه ۱۳، نزدیک به ۸ هزار و ۵۰۰ متر نهرسازی داخل بافتهای فرسوده منطقه انجام شده و همچنان نهرسازی در سایر کوچهها ادامه دارد. به گفته محمد معما، در حال حاضر، نهرسازی در کوچه سامی و علیپور به اتمام رسیده و نهرسازی، ترمیم جدارهها و تامین روشنایی در کوچههای بن بست خیابان پیچک دنبال میشود.
مسجدی که دوباره بنا میشود
ساخت و تکمیل مسجد علی اکبر از دیگر اقدامات شهرداری در منطقه ۱۳ است. مسجدی که سال ۵۷ در محله صفا تاسیس شد اما در زمان احداث اتوبان امام علی (ع) با آزادسازی ملک توسط شهرداری، قرار شد مسجد در نقطه دیگری برپا شود. معما میگوید: «بعد از آنکه بزرگراه احداث شد شهرداری زمینی را در نظر گرفت که این مسجد از نو در حاشیه اتوبان امام علی (ع) ساخته شود. کار ساخت این مسجد از سالها قبل آغاز شد ولی به دلایلی نیمه تمام باقی ماند. تا اینکه در پروژههای توسعه محلهای سال ۹۹ بودجهای برای ساخت و تکمیل این مسجد دیده شد.» اگرچه همچنان ساخت مسجد علی اکبر ادامه دارد اما به گفته شهردار ناحیه به زودی به مرحله بهرهبرداری خواهد رسید.
فلکه دوم نیروی هوایی برای حضور سالمندان و معلولان آماده میشود
بهسازی و مناسبسازی منطقه برای سالمندان و معلولان از دیگر اقدامات شهرداری در منطقه است. هم اکنون فلکه دوم نیروی هوایی، یکی از بزرگترین میادین محلی در ناحیه ۲ منطقه ۱۳ در دست بهسازی قرار دارد. شهرداری در حال تعویض آسفالت معابر پیرامونی این فلکه است و رمپهایی برای تردد راحتتر معلولان و سالمندان در این فلکه نصب شده است. مبلمان شهری تازهای در این فلکه قرار گرفته و وسایل ورزشی جدیدی برای استفاده شهروندان در این فلکه نصب شده است. همچنین این فلکه صاحب آبنمای تازهای شده که کار ساخت آن تا پایان سال به اتمام میرسد. کار بهسازی فلکه دوم پروژهای مشارکتی میان سازمان زیباسازی و شهرداری منطقه ۱۳ است که به زودی به بهرهبرداری میرسد.
این راه در مدیریت شهری تهران ادامه خواهد داشت و توسعه محلات با اجرای پروژههای شهری در سال ۱۴۰۰ دنبال خواهد شد. رنگها مهمان خانهها و کوچه خواهند شد و محلات چهره تازهای به خود میگیرند تا تهران شهری باشد برای همه ساکنانش.
۷ اسفند ۱۳۹۹ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران