معرفی پروژههای توسعه محلی منطقه ۹
- 28 بهمن 1399
- دروازه تهران
- یک نظر

دورهمی اهالی در خیابان اجتماعی
شهرداری تهران در راستای افزایش حس تعلق شهری در شهروندان و بالا بردن سطح رضایت از زندگی در تهران ۳۳ پروژه توسعه محلهای را در منطقه ۹ اجرایی کرده است.
شهر به ساکنانش تعلق دارد. شهری برای همه، شهری است که دسترسی همه شهروندان به خدمات شهری در آن راحت و یکسان باشد و حس تعلق داشتن را در آنان تقویت کند؛ اما تهران تا چه اندازه توانسته به این هدف دست یابد؟ نتایج نظرسنجی شهرداری تهران در سال ۹۷ نشان میدهد ۵۸ درصد از شهروندان تهرانی به علت مشکلات سکونتی در پایتخت تمایل به ترک این شهر دارند. بر اساس نظرسنجی دیگری که شهرداری تهران سال ۹۴ منتشر کرده است، ساکنان منطقه ۹ از جمله شهروندانی بودهاند که بیشتر از ساکنان سایر مناطق تمایل داشتهاند تا محله خود را در آینده ترک کنند. رضایتمندی شهروندان از زندگی در تهران یکی از اهدافی است که مدیریت شهری در دوره جدید آن را دنبال کرده است. شهرداری تهران از تیر ماه سال ۹۹ دستورالعمل اجرای پروژههای توسعه محلهای را ابلاغ کرده و قرار است تا پایان سال، ۱۰۰۰ پروژه توسعه محلهای با بودجه ۲ هزار میلیاردی در شهر مورد بهرهبرداری قرار گرفته باشد.
اجرای ۳۳ پروژه توسعه محلهای در منطقه ۹
منطقه ۹ از جمله مناطقی است که مدیریت شهری تهران در سال جاری ۳۳ پروژه توسعه محلهای را با هدف افزایش احساس تعلق و رضایت در ساکنانش کلید زده و بیش از ۳۷ میلیارد تومان بودجه به اجرای این پروژهها اختصاص داده است. بهسازی و ساماندهی محیطی معابر و تجهیز مبلمان شهری از جمله اقدامات توسعه محور شهرداری در حوزه فنی و عمرانی بوده است. علاوه بر این شهرداری در این منطقه در راستای افزایش نشاط و تعلق خاطر ساکنان به محلات دست به تعمیر، تجهیز و احداث بوستانها، طراحی و اجرای محلههای رنگی زده است. ساخت میدانگاهها و پاتوقهای محلی و بازسازی و احداث زمینهای ورزشی از دیگر اقدامات شهرداری تهران در این منطقه است.
تازههای خیابان آزادی
تهران را اغلب به خیابانی میشناسند که از میدان مشهور آزادی آغاز میشود و در میدان فیروزهای انقلاب پایان مییابد. از نیمههای ۱۳۹۹ خیابان آزادی تغییر و تحولات تازهای را پشت سر گذاشته و شهرداری تهران مسیری برای دوچرخهسواری در این خیابان احداث کرده است. این مسیر به طول ۶ کیلومتر در این خیابان برقرار شده و تاکنون ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
اما اقدامات شهرداری در این محور به همین جا ختم نمیشود. پژمان تقوی، رئیس اداره برنامه و بودجه منطقه ۹ شهرداری تهران میگوید: «در کنار مسیر دوچرخهسواری اقدامات عمرانی دیگری برای تبدیل شدن خیابان آزادی به یک خیابان کامل در حال اجرا است. درختان چنار با بن پنجساله در این مسیر کاشته شده و شهرداری منطقه در حال احداث پارکینگهای محلهای در این خیابان است.» احیای هویت خیابان آزادی هدف شهرداری از اجرای پروژه «خیابان کامل» در محور آزادی است. خیابانی که به طور همزمان امکان تردد عابران پیاده، دوچرخهسواران و خودروها در آن فراهم باشد.
منطقه ۹ صاحب خیابان اجتماعی شد
این روزها خیابان استاد معین جنوبی به خیابان اجتماعی معروف است. خیابانی که با اجرای طرح «خیابان کامل» در آن، امکان برگزاری رویدادهای اجتماعی نیز در آن فراهم شده است. حالا با تبدیل شدن خیابان استاد معین جنوبی به خیابان کامل، نه تنها امکان عبور و مرور خودروها و وسایل حمل و نقل عمومی در آن وجود دارد بلکه عابران پیاده و دوچرخهسواران نیز میتوانند به طور همزمان در این خیابان تردد کنند. علاوه بر این، از آنجایی که منطقه ۹ با محدودیت مکانهای تفریحی مواجه است، این خیابان به عنوان مکانی برای برگزاری رویدادهای ورزشی و اجتماعی انتخاب شده است.
رئیس اداره برنامه و بودجه منطقه ۹ شهرداری تهران در این باره میگوید: «خیابان استاد معین جنوبی را به عنوان خیابان ورزش انتخاب کردهایم تا در آن برنامههای تفریحی و ورزشی را برگزار کنیم. هدف از برگزاری این برنامهها هویتبخشی به محلات و تحکیم بنیان خانوادههای ساکن در این منطقه است که با مشارکت دادن شهروندان در بازیهای بومی و محلی دنبال میشود»
به گفته تقوی، شهرداری تهران در ادامه پروژه خیابان اجتماعی، پروژه بوستان جی و دیوار جی را در سال ۱۴۰۰ اجرایی خواهد کرد.
رنگهای کوچه قدیانی
از دیگر اقدامات شهرداری تهران در منطقه ۹ رنگآمیزی کوچههایی است که بافتی قدیمی دارد. کوچه شهید خسرو قدیانی نخستین کوچهای در منطقه ۹ تهران است که با مشارکت مردم و شهرداری منطقه رنگآمیزی شده است. حالا رنگها چهره متفاوتی به این کوچه داده و باعث شده که این کوچه با رنگهای تازهاش به نامی آشنا در رسانهها تبدیل شود
میدانگاهی برای درنگ شهروندان
از دیگر تازههای منطقه میتوان به میدانگاهی اشاره کرد که در مرز میان محلههای دستغیب و هوشیاری در خیابان هاشمی در حال احداث است. به گفته رئیس اداره برنامه و بودجه منطقه ۹ شهرداری تهران، فضایی که برای اجرای پروژه میدانگاه هاشمی نظر گرفته شده، پیشتر فضایی بلااستفاده و متروک بوده است. تنها کانکس پلیس برای برقراری امنیت محلات در این فضا مستقر بوده و استفادهای برای اهالی محله نداشته است. او میگوید: «با تصمیم شهرداری برای احداث میدانگاه در فضای بلااستفاده خیابان هاشمی با همکاری و موافقت نیروی انتظامی، کانکس پلیس به مکانی دیگر منتقل شده است.» حالا قرار است خیابان هاشمی صاحب میدانگاهی با معماری ایرانی-اسلامی شود. فضایی عمومی که اهالی دو محله دستغیب و هوشیاری را دور هم جمع کند. به گفته تقوی، در ادامه فاز دوم پروژه توسعه محلهای در خیابان هاشمی، قرار است که پیادهراه خیابان صالحین در مجاورت میدانگاه هاشمی بهسازی و ساماندهی شود و دسترسی اهالی محل را به این میدانگاه آسانتر کند.
پا به توپ شدن بچهها روی زمینهای چمن
از دیگر اقدامات شهرداری تهران در راستای توسعه محلات ترمیم، بازسازی و احداث زمینهای ورزشی در محلات است. به گفته رئیس اداره برنامه و بودجه منطقه ۹ شهرداری تهران، ترمیم و بازسازی زمینهای چمن در این منطقه با قراردادی ۲ میلیارد تومانی آغاز شده است. حالا چمن مصنوعی زمینهای کوثر، فراهانی و پارک شمشیری تعویض شده و شهرداری منطقه در حال جدارهسازی و نورپردازی این زمینهای چمن است.
اما این راه در مدیریت شهری تهران ادامه خواهد داشت و توسعه محلات با اجرای پروژههای شهری در سال ۱۴۰۰ دنبال خواهد شد. رنگها مهمان خانهها و کوچه خواهند شد و محلات چهره تازهای به خود میگیرند تا تهران شهری باشد برای همه ساکنانش.
۲۸ بهمن ۱۳۹۹ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران