شهردار از نیاز پایتخت به نیروگاه زباله سوز ۸۰۰ تنی گفت

شهردار از نیاز پایتخت به نیروگاه زباله سوز ۸۰۰ تنی گفت - دروازه تهران - زهرا داستانی (2)

 تولید روزانه ۵۷۰۰ تن پسماند در تهران

زهرا داستانی

یکی از معضلات مهم شهرنشینی تولید زباله است. زباله‌هایی که علیرغم تلاش‌ها برای امحا و بازیافتشان هر روز بر میزان آن‌ها افزوده می‌شود. تهران از جمله کلانشهرهایی است که با معضل انباشت زباله روبه‌رو است. از دهه ۷۰ تاکنون که سازمان مدیریت پسماند کار خود را به عنوان یک سازمان مستقل در تهران آغاز کرده، طرح‌های متعددی از سوی این سازمان به منظور ساماندهی پسماند‌ در مناطق مختلف شهر به اجرا در آمده است. احداث کارخانه‌های تولید کود، واحدهای بازیافت و نیروگاه‌های زباله‌سوز از جمله اقداماتی است که به منظور حل معضل انباشت زباله در تهران انجام شده است. با این حال همچنان این شهر با معضل زباله روبه‌رو است و مدیران شهری راه حل این مشکل را در احداث بیشتر نیروگاه‌های زباله‌سوز در تهران می‌بینند.

شهردار از نیاز پایتخت به نیروگاه زباله سوز ۸۰۰ تنی گفت - دروازه تهران - زهرا داستانی (2)

زباله‌های روی هم انباشته شده مشکل اکثر شهرهای ایران است. شهرهای شمالی به واسطه حضور گردشگران با معضل زباله بیش از سایر شهرها دست و پنجه نرم می‌کنند و کلانشهر تهران به واسطه سکونت بیش از ۱۴ میلیون نفر در آن با معضل کوه زباله روبه‌رو است. آمارهای ارائه شده از سوی شهرداری تهران حکایت از تولید روزانه پنج هزار و ۷۰۰ تن زباله در این شهر دارد. زباله‌هایی که انباشت آن‌ها در مراکز دفن سبب آلودگی محیط زیست و آب‌های زیرزمینی می‌شود. نزدیک به ۵۰ سال است که زباله‌های تولید شده در تهران به مرکز دفن آرادکوه منتقل می‌شود. جایی که کفاف حجم بالای زباله‌های تولید شده در تهران را نمی‌دهد. چند سالی است که بوی نامطبوع زباله‌ انباشته شده در این مرکز، جاده‌های اطراف آن را فرامی‌گیرد و تأثیرات آن به تهران هم می‌رسد. اگرچه مقامات مهم و ارشد در ایران شهرداری و نهادهای متولی را ملزم به حل آن کرده‌اند اما همچنان این مشکل به قوت خود باقی است.

ضرورت احداث نیروگاه زباله سوز ۸۰۰ تنی در تهران

راه‌‌حل‌های متعددی از انتقال مرکز دفن زباله در تهران تا استفاده از تکنولوژی‌های جدید برای تمرکززدایی از آراد کوه از سوی متولیان امر برای کاهش بوی نامطبوع این مرکز به گوش رسیده است. راه‌حل‌هایی که هر کدام در حد بیان باقی مانده یا در نیمه‌های راه رها شده‌اند. با این حال پیروز حناچی، شهردار تهران در حاشیه مراسم افتتاح پروژه‌های سازمان پسماند که روز سه‌شنبه ۳۱ فروردین برگزار شده از موفقیت شهرداری در کاهش تولید پسماند خبر داده است. او گفته است: «ابتدای این دوره از مدیریت شهری بیش از هفت هزار تن پسماند در روز در تهران تولید می‌شد اما با تمهیدات به کار برده شده و فعال شدن ایستگاه‌های میانی و همکاری مردم این رقم به حدود پنج هزار و ۷۰۰ تن کاهش پیدا کرده است، البته ایده آل این است که با تلاش دولت با توسعه نیروگاه زباله‌سوز ۸۰۰ تنی، میزان دفن زباله را به ۲۰ درصد کاهش دهیم.»

تولید ۳.۵ مگاوات برق از زباله‌های تهران

حناچی همچنین تبدیل زباله‌ها به محصولات تولیدی دیگر از جمله گاز متان و برق را از جمله اهداف شهرداری توصیف کرده است. به گفته او نیروگاه ۲۰۰ تنی فعلی ۳.۵ مگاوات برق تولید می‌کند و با فعال شدن نیروگاه ۸۰۰ تنی، علاوه بر تهران، به نیازهای شهرهای اطراف تهران در زمینه پسماند پاسخ داده خواهد شد.

شهردار از نیاز پایتخت به نیروگاه زباله سوز ۸۰۰ تنی گفت - دروازه تهران - زهرا داستانی (2)

افزایش دفن زباله‌های پزشکی در تهران از زمان شیوع کرونا

حمل و دفن زباله‌های پزشکی در تهران از دیگر معضلات موجود در این شهر است. زباله‌هایی که تولیدشان از زمان شیوع بیماری کرونا در ایران افزایش نیز داشته است. حناچی، شهردار تهران اعلام کرده که تولید زباله‌های عفونی و پزشکی در تهران به عدد ۱۰۰ تن در روز رسیده است. او گفته است: «بخشی از این زباله‌ها در بیمارستان‌ها بی‌خطر می‌شود و ضوابط who در حمل و انتقال رعایت می‌شوند. دفن پسماندهای عفونی به صورت کاملاً بهداشتی انجام می‌شود. ولی هر چه میزان دفن پسماند پزشکی را کاهش دهیم برای سلامت جامعه مفیدتر خواهد بود.»

تحریم‌ها مانعی بر سر راه معضل زباله‌های تهران

اما در حالی که شهردار تهران از ضرورت ساخت نیروگاه‌های زباله‌سوز با ظرفیت بالا در تهران سخن گفته، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور به مشکلاتی اشاره کرده که تحریم‌ها برای حل معضل زباله‌ها ایجاد کرده‌اند. او به مذاکرات انجام شده با طرف‌های خارجی برای حل مشکل کوه‌های زباله در کشور اشاره کرده و گفته است: «پس از تحریم‌های آمریکا این طرح‌ها و مذاکرات کنار گذاشته شد اما شهرداری کارهای مطالعاتی کاملی در این زمینه انجام داده است که می‌تواند به بهره‌برداری رسیده و مشکلات مردم تهران، کهریزک و ری برطرف شود.»

 از این سخنان بوی کمبود بودجه برای به ثمر رسیدن طرح‌های کاهش پسماند از جمله نیروگاه‌های تولید برق و نیروگاه‌های زباله‌سوز به مشام می‌رسد. طرح‌هایی که سال‌هاست از آن‌ها سخن به میان آمده اما خبری از تحققشان نیست که نیست.

۳۱ فروردین ۱۴۰۰ – روزنامه چندرسانه‌ای دروازه تهران

از میان خبرها: افزایش تفکیک زباله در تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.