کار سخت حمل و نقل شهری در روزگار کرونا
- 06 اردیبهشت 1400
- دروازه تهران
- یک نظر

۱۲۰۰ نفر در ناوگان اتوبوسرانی به کرونا مبتلا شدهاند
هادی عیار
با همه گیری کرونا و قرار گرفتن در شرایط قرنطینه، بسیاری از مشاغل دولتی و خصوصی تصمیم به دورکاری گرفتند، هرچند در این میان بسیاری از شرکتها نیز دست به تعدیل نیرو زدند. در این میان اما اصنافی وجود داشتند که فعالیتها و خدمات آنها به شهروندان امکان دورکاری ندارد. در مجموعه شهرداری تهران کارکنان بهشت زهرا، نیروهای سازمان پسماند و رانندگان تاکسی و اتوبوس از جمله این مشاغل به شمار میروند.
۱۲۰۰ مبتلا در واحد اتوبوسرانی
بر اساس آمارهای رسمی و قابل دسترس، در شهرداری تهران، سازمان تاکسیرانی و اتوبوسرانی بیشترین شمار مبتلایان و متوفیان کرونا را داشتهاند. تاکنون ۳۰۵۲ نفر در شهرداری مبتلا به کرونا شده و ۶۲ نفر نیز جان خود را از دست دادند که البته آمار غیررسمی بیشتر از این تعداد است چرا که برخی از سازمانها ممکن است آمار جدید مبتلایان متوفیان را به شهرداری اعلام نکرده باشند. با وجود بالا بودن تعداد مبتلایان و متوفیان این صنف اما هنوز اقدامی برای واکسیناسیون رانندگان تاکسی و اتوبوسرانی شهر تهران صورت نگرفته است. بر اساس آمار ارائه شده از سوی مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در ۳۰ فروردین ماه امسال تا آن روز، ۱۳ نفر از نیروهای اتوبوسرانی تهران شامل رانندگان و نیروهای ستاد و کارمندان به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند. از ابتدای شیوع کرونا تا امروز، بیش از ۱۲۰۰ نفر در اتوبوسرانی تهران در بخشهای مختلف به کرونا مبتلا شدهاند.
کرونا و درآمد کمتر اتوبوسرانی
اتوبوسرانی تهران با حدود ۵۵۰۰ نیروی فعال در بخش عمومی و خصوصی، همچنان یکی از پایههای اصلی حمل و نقل عمومی در پایتخت به حساب میآید. تا پیش از کرونا، آمار مسافران اتوبوسهای شهری به حدود یک میلیون و هشتصد هزار نفر در روز میرسید ولی اکنون از ترس ابتلا به کرونا و اجرای محدودیتهای تردد به گفته مدیران شهری، مسافران آمارشان روز به روز کاهش داشته به طوری که تا میانه فروردین آمار آنها به طور میانگین ۵۰۰ هزار نفر در طول روز بوده و اواخر فروردین تعداد مسافران به ۴۰۰ هزار نفر رسیده است؛ و به طور کلی با اجرای محدودیتها در پیک چهارم حدود ۲۰ درصد آمار مسافران اتوبوس کاهش یافته است. این در حالی است که تا پیش از کرونا، متوسط آمار مسافران روزانه اتوبوسها یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر بوده است.
اگرچه برای ایمنی ناوگان حمل و نقل عمومی، اقداماتی همچون ضدعفونی کردن ناوگان در ابتدا و انتهای مسیر صورت میگیرد اما این ضدعفونی آنچنان که باید توان پیشگیری از انتقال بیماری را نمیتواند داشته باشد. مسئولان حمل و نقل شهری اعلام میکنند که به دلیل ازدحام جمعیت در اتوبوسها و واگنهای قطار، راه حل بلند مدت، افزایش ناوگان میتواند باشد. همچنین محدود کردن سفرهای درونشهری و لغو سفرهای غیرضروری به همراه رعایت نکات بهداشتی در سفرها از سوی رانندگان و مسافران میتواند نقش مؤثری در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا داشته باشد. گویا فعلاً بیش از این کاری از دستمان بر نمیآید. البته اگر واکسن کرونا رسید رانندگان تاکسی و اتوبوسها و راهبران متروها از جمله مشاغلی هستند که به دلیلی برخوردهای اجتماعی زیاد میتوانند در اولویت دریافت واکسن باشند.
۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ – روزنامه چندرسانهای دروازه تهران